Семена и масло от ЧЕРЕН КИМИОН – 10 невероятни ползи за здравето

Черните семена се наричат още черен ким, черен кимион, семена от калонжи и черен лук. Те произхождат от малко растение, наречено Nigella Sativa, което расте в Източна Европа, Западна Азия и Близкия изток.Историята на по-познатия по нашите географски ширини като черен кимион се записва още в древните книги и се представя в митологията като храна и лекарство 2000 пр.хр. Известен способ за прием на семена от черен кимион е под формата на извлечено от тях масло, то се използва както като добавка към различни хранителни режими така и в козметиката. Много хора го смятат за средство което решава много здравословни проблеми. За да научите за невероятните му ползи за здравето, прочетете нататък.

черен кимион на семена в купа

Това е списък с 10-те най-известни ползи от масло от черен кимион:

1.Борба със затлъстяването

Предимствата на маслото от черен кимион включват способността му да се бори и със затлъстяването. Системни анализи публикувани в “Диабет и Метаболитни нарушения” през 2013 г., доказват, че маслото от черен кимион може да бъде полезно на лечението при затлъстяване.Също така то е важен източник на незаменими мастни киселини, протеини, въглехидрати, витамини и други минерали. Дори се доказва,че маслото е богато на стерини; по-специално бета-ситостерол, за който се счита, че има антиканцерогенни свойства.

2. Мощни противовъзпалителни свойства

Терапевтичните сили на маслото от черeн кимион се дължат на неговите лечебни свойства като имуностимулант, антибактериален, противогъбичен, противоязвен, противовъзпалителен, антиоксидантен, противотуморен, антипиретичен, хипогликемичен, имуномодулиращ, антихипертензивен, антидепресант, антиспазмичен, хепатопротективен, антипаразитарен и др. Тимохинон, тимохидрохинон, дитимохинон, р-цимен, карвакрол, 4-терпинеол, т-анетол, Лонгифолен сесквитерпен, алфа-пинен, алфа-хедерин и тимол са най-често срещаните активни съединения. Семената са идентифицирани като мастно масло, богато на ненаситени мастни киселини, предимно линолова киселина, олеинова киселина, ейкодадиенова киселина и дихомолинова киселина.

3.Борби срещу дихателните разстройства

Ученият, Вагнер отбелязва още, че нигелон и тимокинон са две от най-летливите масла, открити в черните семена. Нигелонът осигурява както антиспазматични, така и бронхоразширяващи свойства, които се добавят към свойствата на маслото от черен кимион срещу дихателни разстройства.

4. Силен антиоксидант

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) препоръча консумацията на черен кимион и маслото му като билкови лекарства. Маслото от черен кимион има антидиабетна функция. Тимохинонът (TQ), основното биоактивно съединение на маслото от черни семена, се счита за силен антиоксидант, антикарциногенен и антимутагенен агент. Няколко научни изследвания съобщават, че употребата на масло от черни семена при диабетици помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като същевременно подобрява функцията на панкреаса. Изследователят Уонг в своето проучване установява, че препоръчваната употреба на 100 и 200 mg екстракт от черен кимион, два пъти дневно, в продължение на 2 месеца, е установила понижаващ кръвното налягане ефект при пациенти с умерена хипертония.

5. Намалява кожната алергия

Маслото от черен кимион също действа като антихистамин, който помага за намаляване на негативните симптоми на страдащия от алергия. Тимохинонът има отлични противовъзпалителни и аналгетични ефекти. То също е силен антиоксидант и помага за изчистването на токсините в тялото. Етеричното масло от черен кимион е антимикробно и ефективно при обезпаразитяване. Изследвания в Йордания и САЩ показаха, че маслото от черен кимион е анти-левкемично.

6.Укрепва костната система

Някои изследвания показват, че антиостеопоротичните ефекти могат да обяснят мощните антиоксидантни свойства на маслото от черен кимион.Той увеличава производството на интерферон, предпазва нормалните клетки от вредни нашественици и помага да се унищожат туморните клетки.

7.Силен антибактериален ефект
Доказано е, че маслото от черен кимион е по-ефективното антибактериално лечение за някои форми на бактерии, включително тези, които са най-устойчиви на антибиотици. Изследването показа, че маслото от черните семена може да осигури решение на устойчивия противогъбичен проблем, който хората имат с дрожди и плесени. Изследователите популяризираха традиционната употреба на черен кимион като ревматично средство и свързаните с тях възпалителни заболявания с антиоксидантна активност и инхибира производството на ейкозаноиди в клетките. Оттогава са проведени няколко проучвания свързани с неговите противовъзпалителни ефекти, правейки маслото от черни семена потенциално безопасна и по-безопасна алтернатива на конвенционалните ревматични и ревматоидни лекарства. Черното семе има ензимно-инхибиращи свойства, които също инхибират развитието на други простагландини. Това е повече доказателство, че богатата и сложна комбинация от елементи, открити в черното семе, работи заедно за синергичен ефект.

8.Добър за дихателната система

Предимствата на маслото от черен кимион включват много изследвания, показващи, че същата тази активна съставка може да функционира като усилвател на имунната система и се е доказала ефективна при лечението на астма и магарешка кашлица.

9.Профилактика на рака

Клиничните опити в областта на изследванията на СПИН показват, че черният кимион подобрява съотношението между активността на Т-клетката помощник и NK клетката. Тези резултати показват, че черното семе може да играе важна роля в лечението на рак, СПИН и други състояния на имунна недостатъчност.

10.Спомага за добър сън

Маслото от черен кимион се използват и като естествено средство за сън. Изследванията показват, че маслото от черните семена може да помогне за премахване на нарушенията на съня и да го подобри. Тези с безсъние могат да приемат една чаена лъжичка масло от черен кимион и една чаена лъжичка мед в топло мляко, един час преди да заспят. Ползите от маслото са огромни – можете да добавите това масло дресинги за салати (опитайте ги в комбинация с лимон, кориандър и др.). и печени продукти. Ето защо, се твърди,че маслото от черен кимион е може би най-етеричното масло, което можете да внесете във вашата система.

Продукта споменат по-горе може да закупите от нашия онлайн магазин: