8 ПОЛЗИ ОТ ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ

Тиквените семки са малки, но въпреки това са пълни с хранителни вещества. Дори ако ядете само малко количество, може да получите много здравословни мазнини, магнезий и цинк от тях.

1. Те са добър източник на фибри.
Мъжете трябва да консумират около 38 грама фибри на ден, докато жените трябва да консумират около 25 грама. Повече фибри могат да подобрят здравето на дебелото черво, укрепване на имунната система и предотвратяване на диабет и сърдечно -съдови заболявания. Само една порция тиквени семки ще ви даде 20 процента от препоръчителния дневен прием на фибри.

semki

2. Високо съдържание на антиоксиданти
Каротеноидите и витамин Е са антиоксиданти, открити в тиквените семки.
Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита на клетките от увреждане на свободните радикали. В резултат на това яденето на храни с високо съдържание на антиоксиданти може да ви помогне да се предпазите от различни заболявания.
Смята се, че големите количества антиоксиданти в тиквените семки са част от причината за техните ползи за здравето.

3. Подобрете здравето на простатата и пикочния мехур
Тиквените семки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ДПХ.
При няколко консултации се съобщава, че консумацията на тези семена намалява симптомите, свързани с ДХП.
ДПХ или доброкачествена хиперплазия на простатата е заболяване, при което простатната жлеза се увеличава и причинява проблеми с уринирането.
Ефектите от яденето на тиквени семки върху ДХП са изследвани в проучване на приблизително 1400 мъже. Мъжете, които са ги получили след една година, съобщават за по -малко симптоми и по -високо качество на живот.
Има също така доказателства, че приемането на тиквени семки или производни на тиквени семки като добавки може да помогне при симптоми на свръхактивен пикочен мехур.

4. Подобряват здравето на сърцето.
Тиквените семки могат да подпомогнат за здравето на сърцето поради високото им съдържание на жизненоважни мастни киселини, антиоксиданти, магнезий и цинк. Яденето на тиквени семки също е доказано в някои проучвания, че помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на „добрия“ HDL холестерол, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

5. Насърчава растежа на косата.
Според някои проучвания приемането на масло от тиквено семе може да доведе здо намаляване на косопада. Хората с оплешивяване, които са приемали капсули от тиквено масло, са имали много по -висок растеж на косата, отколкото тези, които не са го направили.

6. Могат да подобрят качесвтото на съня.
Ако имате затруднения със съня, опитайте да ядете малко тиквени семки преди лягане. Те са добър източник на триптофан, аминокиселина, която подпомага съня.
Цинкът в тези семена също може да помогне за превръщането на триптофан в серотонин, който в крайна сметка се превръща в мелатонин, хормон на съня.
Освен това тиквените семки са добър източник на магнезий. Адекватните нива на магнезий също са свързани с по -дълъг сън .
Приемането на магнезиева добавка е доказано в някои малки проучвания за повишаването на качеството и количеството на съня.

7. Намаляват възпалението.
Тиквените семки са с високо съдържание на антиоксиданти, включително витамин Е, витамин К, магнезий и витамини от група В, като фолиева киселина, всички от които имат противовъзпалителни свойства. Намаляването на възпалението може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, подобряване на метаболизма и поддържане на баланса на кръвната захар.

8.Високо съдържание на желязо
Желязото е жизненоважен витамин за хората, тъй като е необходимо за производството на хемоглобин, протеин, който транспортира кислород в тялото. Умората, анемията и проблемите с имунната система могат да бъдат причинени от недостиг на желязо. Ако ядете достатъчно желязо, може да успеете да избегнете тези проблеми.

Тиквените семки могат лесно да бъдат включени в нашето хранене като лека закуска или като допълнителна съставка в готвенето.

Продуктите споменати по-горе може да закупите от нашия онлайн магазин: